Gratis verzending vanaf €50,- | *Met uitzondering van Diepvries
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

''Een betrouwbare recall: “Maar hij moet het toch leren?'' Door KynoStrong - Honddeskundige

  • Posted on
  • By Samantha Steenbergen, KynoStrong - Honddeskundige
  • 0
''Een betrouwbare recall: “Maar hij moet het toch leren?'' Door KynoStrong - Honddeskundige

Op Social Media gaan er vaak video's rond over ergernissen door loslopende honden die niet onder controle staan van de eigenaren. Vandaag ging een video viraal over een hond die helaas een paard en ruiter lastig viel, en daarna eindigde in een bijt incident. Zulke situaties zijn gevaarlijk voor dier en mens. Nu zijn honden eenmaal geen robots: honden worden niet gehoorzaam geboren en dienen getraind te worden. Samantha Steenbergen van KynoStrong schreef hier een artikel over met tips om een 'recall' aan te leren.

~ Een betrouwbare recall: “Maar hij moet het toch leren?” ~

 
Niet zelden zie ik berichten voorbij komen over gefrustreerde hondeneigenaren. Ze zijn met hun hond in een gebied zonder aanlijnplicht gaan wandelen en hun -puberende- hond rent enthousiast af op die fietser, wandelaar, paard, aangelijnde hond. De hond springt misschien op tegen de andere recreant of begint te blaffen. Dit kan soms een hoop frustratie opleveren bij de recreant die onverwachts wordt “belaagd” door de vreemde hond.
 
 
Lang niet iedereen heeft namelijk behoefte aan een vreemde hond die even “hallo” komt zeggen. En dat is heel begrijpelijk! Misschien is deze persoon wel bang voor honden, of is er lichamelijk iets aan de hand waardoor het opspringen erg vervelend kan uitpakken. Wellicht is het paard bang voor zo’n enthousiaste hond of heeft die aangelijnde geblesseerde hond helemaal geen zin in dat enthousiasme. En dat mag, want een recreatiegebied moet voor iedereen toegankelijk zijn.
 
 
Hierom is het van groot belang dat wij als hondeneigenaren controle kunnen houden over onze honden. Ook als ze los mogen van de lijn. We hebben het hier namelijk niet over een speciaal speelveldje voor honden, maar over een recreatiegebied waar wij gelukkig het voorrecht hebben om onze honden los te laten lopen. Als al onze loslopende honden overlast blijven veroorzaken in dit soort gebieden, dan zal langzaam maar zeker in steeds meer gebieden een aanlijnplicht gaan gelden. Dan kunnen we bijna nergens meer wandelen met onze hond los van de lijn.
 
 
Een veelvoorkomend excuus voor het niet luisteren van een hond in zo’n situatie is “maar hij moet het nog leren”. De hond is nog jong of het gaat om een herplaatser en de eigenaren geven aan dat ze juist in dit soort omgevingen oefenen op het appèl / de recall.
… Maar lieve mensen … Dat is géén excuus voor je hond om deze dingen te doen!
Het kan zo snel zo erg misgaan bij alle partijen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Gelukkig kan dat op een hele makkelijke manier: een lange lijn.
 
 
Met een lange (sleep)lijn van bijvoorbeeld 10 of 15 meter heeft je hond alle vrijheid om zijn eigen ding te doen, maar blijf jij als geleider de controle houden. Wel zo veilig voor alle betrokken partijen natuurlijk. Op deze manier leert je hond ook nog eens veel efficiënter. Het wegrennen en naar een andere recreant toe rennen werkt namelijk zelfbelonend. Elke keer dat je hond erop afrent, is dat namelijk een positieve ervaring voor je hond waardoor hij het gedrag eerder zal gaan herhalen. Door het gebruik van een lange lijn houd je je hond dus veilig, maar voorkom je ook dat hij deze fout zal maken. Hierdoor is het des te makkelijker om hem het gewenste gedrag aan te leren: in de buurt blijven van, contact blijven zoeken met en luisteren naar de geleider.
 
 
Bekijk de lange lijnen van FitHound HIER

Comments

  1. Marjolein Marjolein

    Wat een goed artikel! Ik zag inderdaad de video voorbij komen, echt zó frustrerend!!

    Misschien als ik dit zie gebeuren dan zal ik deze baasjes erop wijzen dat honden “lui” los laten niet nodig is met een zo’n lijn als zij ze niet onder controle hebben.

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »